Veliko studentsko darivanje krvi

January 13th, 2012

Veliko studentsko darivanje krvi

 

Zagrebe, dajemo ti krvi! Pročitajte kako nam je bilo!!

Potaknuti čestim raspravama koje se u javnosti vode o animozitetu sjevera i juga, a samim time i o netrepeljivosti između građana Splita i Zagreba, a koje se, na kraju krajeva, često prihvaćaju i kao općepoznate činjenice koje podržavaju i mediji, članovi Udruge studenata grada Splita odlučili su organizirati akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

‘Zagrebe darujemo ti krvi!’ akcija je koja se održala 10. prosinca u prostorijama plesne dvorane studentskoga doma „Stjepan Radić“ u Zagrebu s trajanjem od 11.00 do 15.00 sati, a prohladan i oblačan prosinački dan nije spriječio mnoge studente da dođu i sudjeluju u akciji. Došavši negdje oko 12 sati na mjesto događaja, bila sam iznenađena vidjevši zaista velik broj studenata koji su se odazvali akciji, tako sa sam na trenutak pomislila da sam pogriješila i došla na neko drugo događanje. Mnoštvo studenata strpljivo i veselo stajalo je pred dvoranom i čekalo da ih pozovu kako bi i oni dali svoju krv. Bio je to nadasve zanimljiv prizor te stoga ne čudi činjenica kako je velik broj studenata, pedesetak njih, jednostavno vraćen svojim domovima jer nije bilo više vremena da i oni sudjeluju u ovom humanitarnom činu.

Darivanjem krvi studenti su željeli dokazati svoju zahvalnost gradu u kojem se školuju, a time su također poslali jasnu i duboku poruku te na određen način srušili sve teorije koje su i postojale o već ranije spomenutom animozitetu.

Akciju su prepoznale i ostale udruge, tako da je podržana i od strane još petnaest studentskih zavičajnih udruga sa sjedištem u glavnom gradu, a akciji se pridružio i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Udruge koje su podržale akciju su: Udruga brodskih studenata, Udruga „Studenti Cetinske krajine“, Zagrebački klub livanjskih studenata,  Studentski zbor Gacke, Udruga studenata Banovine, Udruga studenata Dalmatinske zagore, Udruga studenata Imotske krajine, Udruga zagorskih studenata, Udruga bosanskih studenata, Udruga studenata Dubrovnika „Libertas“, Mladež Ramske zajednice Zagreb, Udruga studenata grada Novske, Udruga studenata Međimurja, Klub Šibenčana te Zavičajni klub hercegovačkih studenata.

Svi sudionici ovog događaja za svoju humanu gestu bili su nagrađeni prigodnim poklonom iznenađenja kojeg su mogli iskoristiti na predbožićnom druženju članova udruge, ali i kuponima kojima su ostvarili pravo na konzumaciju besplatne pizze u jednom obližnjem restoranu.

Bila je to akcija koja je u ovo predbožićno vrijeme u Zagreb donijela dašak topline i zajedništva te tako ovu inače običnu subotu učinila zaista posebnom i vrijednom pamćenja.

 Jelena Tešija

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE:

Velika studentska akcija darivanja krvi održat će se u subotu, 10. prosinca 2011. godine u prostorijama plesne dvorane studentskoga doma „Stjepan Radić“ u Zagrebu sa trajanjem od 11.00 do 15.00 sati.

Posebnost se ove akcije nalazi u tome što je organizatore – Udrugu studenata grada Splita – na priređivanje ovoga događaja potaknula želja da javnosti dokažu da ne postoji animozitet između sjevera i juga, kao što nas u to uvjeravaju mediji, te da na najdublji i najiskreniji način pokažu zahvalnost gradu u kojem se školuju – tako da mu daruju vlastitu krv.

Osim Udruge studenata grada Splita, događaj podržava i u njemu sudjeluje čak petnaest studentskih zavičajnih udruga sa sjedištem u glavnomu gradu, a svoju potporu ponudio je i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Svi će sudionici za svoju humanu gestu biti nagrađeni kuponima kojima će ostvariti pravo na konzumaciju besplatne pizze u obližnjem restoranu „Oliva“, a razveselit će ih se i poklonom iznenađenja kojega će moći iskoristiti na predbožićnom druženju članova Udruge.

S obzirom na humanitarni karakter cjelokupnoga događaja, darivanju krvi pridružena je i akcija doniranja odjeće, obuće i nekvarivih namirnica, kojom se želi pomoći onim najugroženijima i najsiromašnijima u ovo blagdansko vrijeme, a koja se održava pod patronažom Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata.

 

S poštovanjem,

Upravni odbor Udruge studenata grada Splita

Akciju podržavaju:
1. Udruga brodskih studenata
2. Udruga „Studenti Cetinske krajine“
3. Zagrebački klub livanjskih studenata
4. Studentski zbor Gacke
5. Udruga studenata Banovine
6. Udruga studenata Dalmatinske zagore
7. Udruga studenata Imotske krajine
8. Udruga zagorskih studenata
9. Udruga bosanskih studenata
10. Udruga studenata Dubrovnika „Libertas“
11. Mladež Ramske zajednice Zagreb
12. Udruga studenata grada Novske
13. Udruga studenata Međimurja
14. Klub Šibenčana
15. Zavičajni klub hercegovačkih studenata
16. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

 

Svima koji žele dati krv, evo neke najvažnije informacije koje bi Vas mogle zanimati:

1)      TKO MOŽE DARIVATI KRV?

Krv može darivati svaki čovjek:

  • Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
  • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
  • Tjelesna temperatura: do 37°C.
  • Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
  • Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
  • Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
  • U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

2)       MORA LI SE PRIJE DARIVANJA KRVI BITI “NA TAŠTE”?

Prije davanja krvi nije potrebno biti natašte.

  • Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti.
  • Osjećati ćete se bolje ako nekoliko sati prije davanja krvi pojedete lagani obrok. Unutar 8 sati prije davanja krvi se ne preporučava jesti izrazito masnu hranu i ne piti alkohol.

3)      ŠTETI LI DARIVANJE KRVI ZDRAVLJU?

Darivanje krvi ne šteti zdravlju (svaka zdrava osoba između 18 i 65 (70) godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta tijekom jedne godine).

4)      MOŽE LI SE DARIVANJEM KRVI ZARAZITI OD NEKE BOLESTI?

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja.
Sav pribor za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu je uporabu.

Za detaljnije informacije posjetite web stranice Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (www.hztm.hr)

 

NAPOMENA – potrebno je sa sobom imat HRVATSKU osobnu iskaznicu ili putovnicu (jer stranci ne mogu dat krv)

Komentari

Comments are closed.