Nogomet, kultura i sise

13. June, 2012

Situacija je dramatična. Pobijedimo li Italiju prolazimo skupinu i dalje je sve moguće, a pitanje svih pitanja je tko će uz Ćorluku igrati drugog stopera.

To je rezime manje važnih događanja na Europskom prvenstvu u nogometu. Važnije od toga je da su dvije djevojke, simpatična, rumena zagorska čeljad, izbacile sise s kojima se poigrao čitav Poznan, uključujući  Hrvate i Irce. Meni najsimpatičnija slika od svih koje smo imali priliku vidjeti na hrvatskim portalima je ona gdje mlađahni Irac rukom k`o dršku kišobrana pridržava sisu jedne od cijenjenih mladih dama, a zatim jezikom oblizuje bradavicu kao što smo svi kao djeca oblizivali one jeftine smrznute štapiće s okusom coca – cole.

Kasnije su na portale izašle i privatne informacije iz života ove dvije dame pa se ispostavilo da su HDZ-ov kadar i da je jedna od njih zaposlena u Ministarstvu kulture. Za mene ništa čudno. Sasvim vjerno mogu zamisliti gospodičnu kako lijevom rukom elegantno pridržava monokular na lijevom oku dok iz lože zagrebačkog HNK uživa u dramskim zapletima Čehovljeve „Tri sestre“. Predstava koja je za običnog smrtnika uprizorenje čiste dosade za nju je nešto više.  „Ah, ta Olga. Ona svoju sreću traži na sasvim krivom mjestu. Moskva to zasigurno nije. Moskva je materija, a materijalno zasigurno ne može ići uz nešto tako apstraktno kao vječna sreća. Prokleta si bila i prokleta ćeš ostati naivna Olgo kad ne uviđaš tako prostu stvar“- a onda će uz dramatičan udarac dlanom po znojem orošenom čelu završiti svoj komentar simpatična Zagorka iz ministarstva kulture. Polusneni ostatak društva iz lože divio se gotovo svakog vikenda na brojnim predstavama njenim zapažanjima, a pogotovo detaljnom razumijevanju ruskog realizma.

Da ne duljimo, djevojka je nakon nemilog slučaja „Poznanske sise ili o dojenju“ u međuvremenu komentirala kako je njoj potrebno samo malo zabave i kako joj nije jasno zašto se ljudi miješaju u njen privatni život. Apsolutno se slažem.

Naravno da joj je potrebno malo zabave i odmora od njene kulturne svakodnevice. Mnogi kulturnjak se zabavlja putujući po svijetu ili ide na rafting ili na Zrće,a netko podoji žedne navijačka grla.

U čitavoj priči najmanje su bitne ove dvije cure. Kod jedne od njih je jako važna njena funkcija koju možemo smatrati javnom s obzirom da je kultura javni servis napaćenih hrvatskih građana, a drugo je nevjerojatno žutilo današnjih medija u kojem je par sisa važniji od problema umirovljenika, studenata, neizgrađenih škola, vrtića itd.

I što je tu uopće nejasno s obzirom da živimo u svijetu koji je okrenut samo sebi i svojim interesima ?

Problem umirovljenika je zanimljiv samo populaciji na koju se odnosi. Ista je stvar i sa studentima (iako su za većinu njih njihovi vlastiti problemi nebitni).

A par sisa ? O njima svi imaju mišljenje. Pa će mnoga djevojka reći: „Vidiš ti. Cure se prikazuju kao kurve, a ovi što im ližu sise su kao u redu“. Neki dečko će reći: „Slaba je to sisa, a još važnije nikakva poruka Poljacima. Pa hoće li radi ovoga dolazit na naše more“. Dakle, na temu para sisa je moguće razviti tisuću različitih teorija, a najvažnije za većinu sise nisu nuklearna fizika da se svatko sa njima ne bi bio u stanju uhvatiti u koštac.

Hrvajući se sa stvarnošću bavimo se trivijalnostima. Do sutra u 18 sati kada na dva sata svi problemi nestaju osim jednog… Samo da stoperi ne naprave neku kardinalnu grešku. Di Natale će to neumoljivo kazniti.

 

 

Josip Maslov