O nama

11. Listopad, 2011

Udruga studenata grada Splita predstavlja jednu od brojnih studentskih zavičajnih udruga koje djeluju na Sveučilištu u Zagrebu s ciljem okupljanja i povezivanja što većega broja studenata koji su svoje prebivalište zamijenili mjestom studiranja. Na tragu toga, sam razlog postojanja Udruge je osigurati da ona bude okvir unutar kojega će se splitskim studentima u Zagrebu osigurati mjesto za druženje, te sredstvo preko kojega će se u ime splitskih studenata pokretati različiti projekti, omogućiti kreativno djelovanje unutar pojedinih sekcija, organizirati studentske zabave i brinuti za novopridošle studente, kako bi im se olakšalo snalaženje u novomu gradu.

Prva skupština Udruge studenata grada Splita održana je u lipnju 2010. godine u prostorijama Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, a izniman odaziv pozvanih splitskih studenata bio je jasan pokazatelj kako se ne radi o potencijalno propalom pothvatu – kakvih je bilo nekoliko u prošlosti – već da Udruga ima iznimno svijetlu budućnost, što je jasno vidljivo danas u brojnosti njezinoga članstva. Osim prve skupštine, do sada su održane još tri – dakle, ukupno četiri skupštine – na kojima se Udruga svojim članovima iznova predstavljala kao sve jača i sve brojnija – sa sve više projekata iza sebe koji govore o njenomu radu i angažmanu za dobrobit studentske zajednice.

Članovi udruge u Mariji Bistrici 2011. godine

 

Članstvo

Udruga studenata grada Splita trenutno broji oko 250 članova, a na čelu joj je šesteročlani Upravni odbor kojega čini predsjednik Luka Štambuk, potpredsjednica Antea Britvić, tajnik Siniša Matetić, te članovi Upravnog odbora Dražen Maleš, Ivan Zvonimir Naranča i Petar Perišić. Udruga se svojim članovima nameće kao zajednica u kojoj se uvijek mogu osjećati kao da svoj dom nikada nisu ni napustili, a prepoznaju je kao sredstvo za ostvarivanje zajedničkih interesa kroz različite projekte.

Članovi Udruge studenata grada Splita uživaju u beneficiji dvostruko jeftinije – povlaštene cijene autobusnih karata na relaciji Zagreb-Split preko auto-prijevoznika „Croatia bus“, jeftinijim ulaznicama na zabave koje organizira Udruga, te mogućnost sudjelovanja na različitim vrstama druženja koje tijekom akademske godine Udruga organizira za svoje članove.

predpredzadnja

Druga ”gradelada” Udruge studenata grada Splita

Prava i obveze članova Udruge, definirana Statutom, podrazumijevaju da članovi sudjeluju u aktivnostima udruge, bivaju informirani o radu Udruge, imaju pravo birati i biti birani u tijela Udruge, mogu odlučivati u onim tijelima u kojima su članovi, nadziru djelovanje i zahtijevaju odgovornost tijela i pojedinaca u Udruzi, poštuju i provode odluke tijela Udruge i Statuta, izvršavaju povjerene zadatke, svojim djelovanjem moraju štititi interese, ugled, čast i imovinu Udruge, obvezuju se na redovito plaćanje godišnje članarine, a ukoliko ustvrde nepravilnosti u provedbi statuta, dužni su upozoriti Upravni odbor.

 

Projekti

Udruga studenata grada Splita je kroz svoje dvogodišnje postojanje napravila brojne projekte, od kojih su neki postali i dio tradicije, a sudeći prema dosadašnjem aktivnome radu Upravnoga odbora – zadržavanje i poboljšanje takvoga stanja očekuje se i u budućnosti.
Osim prije spomenutog ostvarivanja prava članova na značajno jeftiniju kartu na relaciji Zagreb-Split preko auto-prijevoznika „Croatia bus“ – što je predstavljalo jedan od prvih projekata – do sada su uspješno održane i četiri „splitske noći“ u zagrebačkome klubu „Roko & Akademija“ na kojoj su okupljene redom zabavljali: grupa Blackout, Magazin, Neno Belan i Fly band. Na petoj „splitskoj noći“ u ožujku ove godine, prisutne će zabavljati Marijan Ban.

Unutar Udruge članovima je otvorena mogućnost za sudjelovanjem u radu novinarske sekcije, a rad glazbene sekcije u veljači 2012. godine izrodio je osnutkom službene klape Udruge studenata grada Splita – klape „Parapet“ (zidić op.a.), koja će svoj premijerni nastup imati na petoj „splitskoj noći“ uoči nastupa Marijana Bana. Osim spomenutoga, u svibnju 2011. godine održana je velika „gradelada“ (roštiljada op.a.), kojoj je pristupilo stotinjak članova koji su se zabavljali uz dobro pečenje, vino i gitare, a sudeći prema najavama iz Upravnoga odbora – spomenuti bi događaj lako mogao postati tradicionalan s obzirom na naznake za ovogodišnjom reprizom istoga. 2011. godina je također izrodila i prvo zajedničko putovanje članova Udruge, koji su za prvu destinaciju izabrali Beograd.

predzadnja

Prvi veliki humanitarni projekt Udruge studenata grada Splita – „Veliko studentsko darivanje krvi“ – organizirano je 10. prosinca 2011. godine u prostorijama plesne dvorane studentskoga doma „Stjepan Radić“, a kojem je pristupio toliki broj studenata da ih liječnici nisu sve mogli obraditi, pa ih je čak pedesetak – nažalost – odbijeno. Projekt je pokazao koliko je veliko studentsko srce, a činjenicu da splićani zagrepčanima daju krv usred Zagreba, prepoznali su i mnogi lokalni mediji koji su ovoj akciji dali zasluženu pozornost.
Osim spomenutoga, Udruga studenata grada Splita sudjelovala je i dala potporu u organizaciji prvog studentskog hodočašća u Mariju Bistricu, te u organizaciji projekta „Tko smo? Što smo? Odakle smo?“.

 

Suradnja
Od samih svojih početaka Udruga studenata grada Splita ima snažnoga pokrovitelja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a stvorila je partnerski odnos sa zagrebačkim klubom „Roko & Akademija“, prijevoznikom „Croatia bus“ i caffe barom „Zags“. Osim toga, Udruga njeguje iznimno prijateljske odnose sa većinom studentskih zavičajnih udruga koji u nekim projektima nastupaju zajednički – dokazujući studentsko zajedništvo – a s ciljem što bolje promocije, odjeka i kvalitete zamišljenih projekata.

 

Kontakt

Možete nas kontaktirati i saznati novosti o Udruzi i to preko web stranice :
www.ud-st.hr
te preko facebook stranice :
https://www.facebook.com/udrugastudenata

Vaš upravni odbor :)