O nama

11. October, 2011

O nama

Udruga studenata grada Splita predstavlja jednu od brojnih studentskih zavičajnih udruga koje djeluju na Sveučilištu u Zagrebu s ciljem okupljanja i povezivanja što većega broja studenata koji su svoje prebivalište zamijenili mjestom studiranja. Na tragu toga, sam razlog postojanja Udruge je osigurati da ona bude okvir unutar kojega će se splitskim studentima u Zagrebu osigurati mjesto za druženje, te sredstvo preko kojega će se u ime splitskih studenata pokretati različiti projekti, omogućiti kreativno djelovanje unutar pojedinih sekcija, organizirati studentske zabave i brinuti za novopridošle studente, kako bi im se olakšalo snalaženje u novomu gradu.

Prva skupština Udruge studenata grada Splita održana je u lipnju 2010. godine u prostorijama Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, a izniman odaziv pozvanih splitskih studenata bio je jasan pokazatelj kako se ne radi o potencijalno propalom pothvatu – kakvih je bilo nekoliko u prošlosti – već da Udruga ima iznimno svijetlu budućnost, što je jasno vidljivo danas u brojnosti njezinoga članstva. Osim prve skupštine, do sada su održane još tri – dakle, ukupno četiri skupštine – na kojima se Udruga svojim članovima iznova predstavljala kao sve jača i sve brojnija – sa sve više projekata iza sebe koji govore o njenomu radu i angažmanu za dobrobit studentske zajednice.

Udruga studenata grada Splita trenutno broji preko 400 članova, a na čelu joj je deseteročlani  Upravni odbor  kojega  čini  predsjednica  Tina Duplančić,  potpredsjednica  Karla Perhat,  tajnica Sanda Jelavić, te članovi Upravnog odbora. Udruga se svojim članovima predstavlja kao zajednica u kojoj se uvijek mogu osjećati kao da svoj dom nikada nisu ni napustili, a prepoznaju je kao sredstvo za ostvarivanje zajedničkih interesa kroz različite projekte.

Kada smo u siječnu 2013. godine od Grada Zagreba na korištenje dobili prostor u Ilici 54, bili smo presretni. Od trenutka kada smo prvi put dobili ključ u ruke, osmjesi nam ne silaze s lica, iako smo znali da nas čeka naporan posao uređenja prostora. S već vidljivim rezultatima, pred nama je bila i odluka o imenu prostora te organizacija aktivnosti koje će se događati u prostoru. – I tako, malo po malo, od travnja 2013. godine u funkciji je Klub studenata ”Malo misto”.

Iako sav posao oko uređenja prostora još nije gotov, iz dana u dan se sve više napredujemo prema kraju. ”Malo misto” svakodnevno okuplja nekolicinu splitskih studenata s privremenom adresom u Metropoli, koji svakodnevno dolaze na partiju ćakule s kolegama. Međutim, turniri u briškuli i trešeti, te kvizovi znanja u naš Klub redovito privlače i brojne, dobrodošle nam, studente iz drugih zavičajnih udruga. Cilj nam je bio učiniti ”Malo misto” drugim domom za sve naše članove i prijatelje, a to smo sigurno postigli, ne dizajnom interijera već ugodnom, dalmatinskom atmosferom kojom odiše naše ”Malo misto”.

U Udruzi trenutno djeluju 3 veće sekcije: Novinarska sekcija, Ženska Klapa i Nogometna sekcija o kojima možete više pročitati u O nama-Sekcije.
Udruga je također poznata po svojim splitskim večerima, humanitarnim akcijama a posebno po Festivalu studentskih klapa koji se uspješno održava već 5 godina za redom i okuplja nove mlade klape iz svih dijelova Hrvatske. O svim projektima možete također više pročitati u Projekti i Festival studentskih klapa.