Deklaracija o nenasilju

4. March, 2014

1. lipnja 2012. godine potpisana je Deklaracija o nenasilju koja je proistekla iz zajedničkog rada Udruge studenata grada Splita, koordinicije zavičajnih studentskih udruga na Sveučilištu u Zagrebu te Savjeta mladih grada Zagreba. Potpisivanju Deklaracije bilo je poprilično medijski popraćeno, a prisustvovao je i sam predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gosp. Davor Bernardić.

 

Put do potpisivanja Deklaracije…

26. ožujka 2012. izdano je i priopćenje za medije u kojem je Udruga studenata grada Splita reagirala na napade koji su se dogodili u Zagrebu na splitskim studentima, bez ijednog drugog razloga, osim naglaska. Priopćenje je izazvalo buru pozitivnih reakcija koje su doprinijele razradi programa za suzbijanje animoziteta, a posljedično nadamo se i suzbijanju nasilja nad dalmatinskim studentima u Zagrebu. Nakon toga, održan je sastanak s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba na kojem je iznijeta problematika samog postojanja nasilja nad dalmatinskim studentima te je pokrenuta izrada programa kojeg je Gradska skupština Grada Zagreba obećala financirati i potpomagati svojim sredstvima.

 

Tijekom te akcije, sudjelovali smo u velikom broju javnih rasprava o animozitetu između sjevera i juga te svojim pozitivnim stavom i pozivanjem na obostrano poštivanje, nadamo se, doprinijeli smanjenju istog. Ujedno smo bili gosti u raznim emisijama, na raznim medijima, gdje smo također iznijeli navedenu problematiku. Posljedično, organizirali smo javnu tribinu pod nazivom „Uzroci i posljedice nasilja prema studentima uzrokovane animozitetom sjevera i juga“ na kojoj su pred velikim brojem studenata razgovarali ugledni gosti: Krunoslav Borovec, Dean Ajduković, Jura Ozmec, Danijel Hrnjak te Denis Povh. Tribina je odaslala pozitivne odjeke u javnost (24.5.2012).

Kao pečat toj velikoj akciji, uslijedilo je potpisivanje gore spomenute Deklaracije o nenasilju