Hodočašće u Mariju Bistricu 2011.

4. December, 2011

Više od 700 zagrebačkih studenata iz svih krajeva Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine okupilo se u nedjelju, 8. svibnja, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, kako bi se u molitvi i zajedništvu pripremili za skorašnji pohod Svetog Oca našoj zemlji. Susret predstavlja prvo povijesno studentsko hodočašće u spomenuto svetište, prenio je 10. svibnja portal papa.hr.

Hodočašće je organizirano na inicijativu Udruge zagorskih studenata, a u suorganizaciji je uz trinaest zavičajnih udruga Sveučilišta u Zagrebu sudjelovala i Udruga studenata grada Splita. Ostvarenju ovog događaja pomogli su studentski pastoral predvođen kapelanom don Damirom Stojićem te Grad Zagreb, koji je za potrebe hodočašća donirao petnaest autobusa kojima su studenti od studentskog naselja „Stjepan Radić“ krenuli prema svetištu u srcu Hrvatskog zagorja.

„Nama je drago da smo sudjelovali u ovom hodočašću kao jedna od četrnaest udruga – drago nam je što smo uspjeli skupili jako velik broj studenata. Bilo bi divno kada bi ovaj događaj postao tradicija koja će se ponavljati svake godine“, za papa.hr je u ime Udruge studenata grada Splita izjavila potpredsjednica Antea Britvić.

„Došli smo u ovo svetište svi zajedno kako bi se vratili onim izvornim etičkim i moralnim vrednotama koje smo naučili u svojim obiteljima, a mislim da smo to ovim hodočašćem i postigli. Petnaest autobusa, punih gotovo do posljednjeg mjesta, veliko su postignuće za prvo hodočašće, tako da smo ispunili onaj osnovni cilj koji smo si zadali“, izjavio je za papa.hr predsjednik Udruge zagorskih studenata Miroslav Smetiško.

Osim same pripreme za doček Svetoga Oca, studentsko je hodočašće bilo obilježeno snažnim karakterom zajedništva između različitih krajeva Hrvatske. Po dvoje je članova svake od udruga bilo odjeveno u narodne nošnje svoga zavičaja te su oblikujući procesiju, predvođenu barjacima Republike Hrvatske i Herceg-Bosne, otvorili nedjeljno misno slavlje, koje je u koncelebraciji sa sedam svećenika predvodio studentski kapelan don Damir Stojić.

Prije samog početka misnog slavlja, pozdravni je govor u ime udruge organizatora održao Miroslav Smetiško pozdravivši okupljene na zagorskom dijalektu. Iskazao je dobrodošlicu svima u „lijepi zagorski kraj kojim je hodio i sam papa“ te uputio riječi zahvale udrugama suorganizatorima i zagrebačkom gradonačelniku na omogućenom prijevozu.

Nakon pozdravnih riječi, čitanja i evanđelja, vjernicima se u propovijedi obratio predvoditelj euharistijskog slavlja, studentski kapelan don Damir Stojić. Apelirao je na okupljene studente i ostale vjernike da susretnu „Isusa u zajedništvu“ te nastavio riječima: „Danas je popularno reći: ‘Krist da, Crkva ne’. To je pogrešno i krivo. Isus je ustanovio Crkvu – Isus je Crkva. Ako želimo susresti Isusa, moramo ići u crkvu.“ Naglasio je da „katolik ne može biti katolik ako sudjeluje u mitu i korupciji, ako podržava nemoralne zakone i živi nemoral na bilo koji način“, te je dao svim vjernicima tjedni zadatak: „Izazivam vas da probate ovaj tjedan evangelizirati jednu osobu. Vjerujte, vaše riječi neće biti uzaludne.“ Stojić je svoju propovijed zaključio citiranjem novoproglašenog blaženika pape Ivana Pavla II: „Ne bojte se!“ te dodavši da „Isus vodi ovu borbu i ne možemo je izgubiti“.

Upečatljiv trenutak koji je dao dodatan obol ovom posebnom misnom slavlju bile su molitve vjernika koje su čitali u narodne nošnje odjeveni članovi zavičajnih udruga, a koje su bile preporučene za studente, mlade, mir u svijetu, a posebno za domovinu, hrvatske branitelje i „za zatočene u haškoj tamnici“.

Misa je završena pjevanjem hrvatske himne „Lijepa naša“, nakon čega se u ime koordinacije četrnaest zavičajnih udruga zagrebačkog sveučilišta okupljenima obratio Ivan Bota pročitavši „proglas hrvatskih studenata Hrvatskoj i svijetu“. Radi se o najavi „Studentske deklaracije o Domovinskom ratu“ koja je još uvijek u izradi, a koja odražava stav studenata zavičajnih udruga o „epitetima koje je nedavno Haški sud dodijelio Lijepoj našoj u obrazloženju presude“. U proglasu studenti zahtijevaju „pravdu, pravednost i nakon svega opet, pravdu“ i da se preispitaju „pravni temelji na kojima se donijela takva sramotna odluka“. „Studentskom deklaracijom o Domovinskom ratu želimo reći svijetu da je Hrvatska svoju neovisnost izborila časno i pošteno u obrambenom oslobodilačkom Domovinskom ratu. Svijet to mora znati“, zaključio je Bota.

Odmah po završetku izlaganja studentskog proglasa, na obližnjem se brdu molio križni put kojem se priključila većina studenata, koji su se kretali u procesiji predvođeni križem naizmjence nošenim od strane predsjednika svake od četrnaest zavičajnih udruga.

„Krenule smo zbog zajedništva, a to smo i dobile. U prvom je planu bila priprema za Papu, a u pozadini misa za generale – htjeli smo im odati počast i dokazati da smo i mi studenti, čije mišljenje danas gotovo nitko ne uvažava, uz njih“, izjavile su za papa.hr hodočasnice.

Dražen Maleš